Het vogelgriepseizoen 2024-2025 is ondertussen op gang gekomen. Zo zijn in de afgelopen weken aan onze kust de eerste nieuwe besmettingen vastgesteld bij wilde vogels. En zoals de kaarten uit het Europese meldingssysteem ADIS in bijlage aantonen, zijn er ook langsheen de migratieroutes, die ons land passeren, in de afgelopen maand al ettelijke besmettingen gevonden zowel bij wilde vogels als op pluimveehouderijen, o.a. in Polen, Duitsland, Frankrijk en Spanje:

  • kaart 1: pluimvee en gehouden vogels
  • kaart 2: wilde vogels

 

Het is de verwachting dat de infectiedruk in de komende weken stelselmatig zal toenemen. Door de slechter wordende omstandigheden ten noorden van ons land, zullen meer en meer trekvogels zuidwaarts komen. Het is niet te voorspellen hoe hoog precies de infectiedruk rond onze pluimveehouderijen daardoor zal zijn. Alleszins maken de weersomstandigheden in de herfst (koele temperaturen, vochtig en mistig weer) dat vogelgriepvirussen langer in het milieu overleven en dat het risico op insleep in de stallen toeneemt.

 

Ik roep dan ook op om de bioveiligheid op en rond de pluimveehouderijen opnieuw op scherp te stellen en alle nodige preventieve maatregelen om insleep te voorkomen strikte toe te passen. Bioveiligheid is maar zo sterk als de zwakste schakel op het bedrijf. Ik trek in dat verband de aandacht op de nieuwsbrief over de verplichte jaarlijkse bioveiligheidsenquête die gisteren is verspreid: https://www.static.favv.be/newsletters-vt-da/newsletter479_nl.asp.

 

Het FAVV bekijkt op dit ogenblik of de algemene preventieve maatregelen voor vogelgriep opnieuw moeten worden opgeschaald. Zo wordt geëvalueerd of het ophokken van vogels op pluimveebedrijven en bij handelaars op korte termijn opnieuw moet worden ingesteld en of de uitlaadregeling opnieuw moet worden verstrengd.

 

Alle relevante informatie is nog steeds terug te vinden op de website van het FAVV: https://favv-afsca.be/nl/themas/dieren/dierengezondheid/dierziekten/vogelgriep.