Alle leden, die CITES-vogels hebben, hebben een e-mail ontvangen dat de CITES-I vogels weldra niet meer kunnen geëxporteerd worden buiten Europa, indien de kweker zich niet laat registreren. Op het certificaat komt dan te staan d) in de unie werden verworven of binnen gebracht overeenkomstig Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad. Vroeger stond er c) in gevangenschap geboren en gefokte of kunstmatig gekweekte specimen.

Indien je dus in de toekomst je vogels nog wil exporteren buiten Europa, dan is die registratie nodig.

Een exporteur kan dit niet doen voor jouw vogels. Hij kan zich enkel laten registreren voor vogels die hij zelf gekweekt heeft. De regel geldt enkel voor vogels op de internationale lijst appendix I. Het kan dus zijn dat een vogel die op de Europese lijst bijlage A staat, toch niet behoort tot de appendix I. Dit kan je nakijken op de site van de CITES zelf.

Deze regel gaat in voege vanaf 1/1/2027. Voor export binnen de lidstaten van Europa verandert er niets.

Wat moet je doen om je te laten registreren?

Je moet bij de CITES een aanvraag doen voor registratie en een lijst voorleggen met je volledige parentale stock (d.w.z. je kweekkoppels) met eventuele bewijzen van nakweek en bewijs van legale verwerving.

De dienst CITES gaat dan een onderzoek doen of de gegevens juist zijn en na hun goedkeuring deze gegevens doorsturen naar de internationale commissie. En dan stopt het voor hen. Alles hangt dus af van de goedkeuring van de internationale commissie. Er is dus geen enkele garantie dat je een registratie in orde krijgt. Tot nu toe zijn er in België 3 grote kweekcentra die deze status hebben.

-------------------------------------------------

Op 1 januari 1984 ging het CITES-verdrag van kracht in België. We blikken terug op een periode van 40 jaar werk en samenwerking die ons in staat gesteld heeft om bij te dragen aan de bescherming van bedreigde dier- en plantensoorten en we kijken vooruit naar een toekomst waarin we ons engagement voor de bescherming van soorten en de strijd tegen de illegale handel voortzetten.

 

Aan het begin van dit nieuwe jaar willen we u ook volgende updates meegeven:

 

  1. Aanpassing CITES online loket (te bereiken via www.citesinbelgië.be)

Vanaf 18 januari zal de gebruikersinterface (ofwel look-and-feel) van het online loket veranderen, met onder andere:

    • Het gebruik van een nieuw kleurschema, lettertypes, lay-out, iconen, etc.
    • Een nieuw navigatiemenu:
      • Het menu bevindt zich niet meer bovenaan, maar aan de linkerkant.
      • Het is nu mogelijk een onderdeel van het menu uit te klappen, zonder dat de eerste pagina al meteen geladen wordt. Dit zorgt voor een beter overzicht van de verschillende dossiers.
    • De knoppen blijven in beeld, ook als je verder naar beneden scrolt.
    • Er kan gekozen worden voor “Lichte modus” en “Donkere modus”.

 

Aandacht! Het online loket zal die dag tijdelijk niet beschikbaar zijn in de voormiddag.

 

  1. Omzendbrief CITES-douaneformaliteiten en procedures

Om de verplichtingen en procedures te verduidelijken bij handel met derde landen (buiten EU), hebben we een omzendbrief opgesteld waarin alle nodige informatie te vinden is met betrekking tot de douaneformaliteiten wanneer u CITES-specimens invoert in de EU of uit de EU (weder)uitvoert.

               Dit document is terug te vinden op www.citesinbelgie.be en in bijlage van deze e-mail.

 

  1. Website

In de loop van 2024 zal onze website in een nieuw jasje gestoken worden om uw gebruikservaring te verbeteren en het voor u gemakkelijker te maken om relevante informatie over CITES en onze diensten terugvinden. Sowieso is onze website nu al een belangrijke bron van informatie en raden we u aan om regelmatig een kijkje te nemen.

 

Mocht u vragen hebben of meer informatie wensen over deze updates, kan u ons steeds bereiken op cites@health.fgov.be.